Αξίζει να πας: Τυνησία (Tunisia)

στις

Η Τυνησία, επίσης γνωστή ως Δημοκρατία της Τυνησίας, είναι μια χώρα που βρίσκεται στην ακτή της βόρειας Αφρικής, στο νότιο τμήμα της Μεσογείου. Είναι το μικρότερο από τα κράτη της Βορείου Αφρικής, από το Μαρόκο μέχρι και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, συνορεύει με την Αλγερία και τη Λιβύη κι ενώ το βορειοανατολικό τμήμα της ακουμπά τη δροσιά της Μεσογείου, το νότιο, σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι μέρος της καυτής ερήμου της Σαχάρας.

Η πρωτεύουσα της είναι η Τύνιδα, στην οποία βρίσκεται και η γνωστή Μεδίνα ή Μεντίνα (Μedina). Ουσιαστικά, η Medina είναι η παλιά πόλη, ή αν θέλετε ένα μέρος της πόλης που υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία και μουσεία, η αγορά, και το οποίο συχνά περιβάλλεται από τείχη. Από την Τύνιδα λοιπόν και την αρχαία Καρχηδόνα μέχρι την Τοζέρ, την πρωτεύουσα των oάσεων, τη Ματμάτα, τη Σους, το Μοναστίρ και την Χαμαμέτ, η χώρα των Βερβερίνων και των Βεδουίνων είναι ανοικτή για εξερεύνηση.

Το Μαυσωλείο του Μπουργκίμπα στο Μοναστίρ

Πρόκειται για μία χώρα με πραγματικά πλούσια ιστορία, επηρεασμένη από αρκετούς πολιτισμούς και αυτοκρατορίες, όπως οι Φοίνικες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Άραβες. Η Τυνησία όμως απασχόλησε και με την σύγχρονη ιστορία της, όταν έγινε γνωστή και στους νεότερους με την επανάσταση στα τέλη του 2010 – αρχές 2011 που οδήγησε στην πτώση του δικτάτορα Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι και στην έναρξη της δημοκρατικής μετάβασης. Ο Μπεν Αλί ήταν αυτός που διαδέχτηκε στην προεδρία τον «πατέρα» της Τυνησίας Χαμπίμπ Μπουργκίμπα (Habib Bourguiba), ο οποίος είχε ηγηθεί του αγώνα της ανεξαρτησίας από τη Γαλλία και κυβέρνησε σχεδόν 40 χρόνια. Γι’ αυτό και ένα από τα μνημεία που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το Μαυσωλείο του Μπουργκίμπα (Mausoleum of Habib Bourguiba στο Μοναστίρ, βλ. παραπάνω φωτογραφία).

Η χώρα έχει πραγματικά πάρα πολλά αξιοθέατα για να εξερευνήσει κάποιος, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικές πόλεις, ενδιαφέρουσες ακτές, αλλά και την πασίγνωστη έρημο της Σαχάρας. Η Τυνησία συνδυάζει με ένα ιδιαίτερο τρόπο το πιο πλούσιο και τουριστικό τμήμα της, με τα εντυπωσιακά ξενοδοχεία, με την αχανή έρημο της Σαχάρας.

Μία μικρή ΟΑΣΗ στο κέντρο της θερμής ερήμου


Είναι βέβαιο ότι τόσο η έρημος, όσο και οι οάσεις θα σας εντυπωσιάσουν! Άλλωστε, δεν είναι κάτι που συναντάς κάθε μέρα. Προσοχή βέβαια! Όχι μόνο προσοχή από τη ζέστη, αλλά και από τη… θάλασσα εντός της. Που θα βρω θάλασσα στην έρημο θα με ρωτήσετε λογικά σκεπτόμενοι; Ποτέ δεν ξέρεις! Πάντως, αν εκεί που χαζεύετε αυτό το αχανές τοπίο, ξαφνικά δείτε μπροστά σας… ΘΑΛΑΣΣΑ, μη φοβηθείτε. Δεν τα «χάσατε», είναι αντικατοπτρισμός (Fata morgana, Sahara Desert)!!! Είναι φοβερό πόσα παιχνίδια μπορεί να μας παίξει η φύση και το μυαλό μας!

Δυστυχώς, η λήψη στην παρακάτω φωτογραφία δεν αποδίδει με τον καλύτερο τρόπο το θέαμα, θα έπρεπε να βλέπουμε μερικούς λόφους, λίγο πιο μέσα από το σημείο που ενώνεται το γκρι χρώμα με την άμμο, αλλά αν είστε πιο παρατηρητικοί τουλάχιστον μπορείτε να δείτε στα δεξιά της φωτογραφίας, πίσω από τις δύο γυναίκες, κάτι σαν σχηματισμό ακρωτηρίου, που δημιουργεί ένα μικρό κολπίσκο κι ένα λοφίσκο στη συνέχεια, ο οποίος στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Όπως καταλάβατε ήδη από την παραπάνω φωτογραφία, συνήθης δραστηριότητα στην έρημο είναι το σαφάρι με τα Jeep 4×4 που υπάρχουν γι’ αυτόν τον σκοπό. Η εμπειρία αυτή θα σας κάνει να νιώσετε πάλι παιδιά, κυρίως γιατί οι οδηγοί αρέσκονται στο να σκαρφαλώνουν στους αμμόλοφους και έπειτα να αφήνουν το όχημα να γλιστρ-άααααα-ει στις απότομες κατηφόρες, προσπαθώντας να επιλέξουν τη διαδρομή που θα σχηματίσει σχεδόν ορθή γωνία ανάμεσα στο τζιπ και την άμμο της ερήμου! Scary? Όχι, απολαυστικό!

Μία άλλη δυνατότητα που έχετε είναι να πραγματοποιήστε μία βόλτα με τις καμήλες. Σε αυτήν την περίπτωση, φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες των οδηγών, για να σεβαστείτε το ζώο, ντυθείτε κατάλληλα και κάντε τις απαραίτητες ενέργειες προστασίας από τον ήλιο. Η ζέστη είναι μεγαλύτερη από ό,τι έχετε συνηθίσει, εκτός κι αν ζείτε στη Νότια Κρήτη, που τότε ίσως σας είναι λίγο πιο οικείες αυτές οι θερμοκρασίες.

Επειδή όμως η μοναδική εμπειρία της ερήμου είναι καλύτερα να βιώνεται, παρά να συζητείται, κι αφού πια έχετε ήδη κάποιες προτάσεις στις αποσκευές σας, ας προχωρήσουμε παρακάτω.

Κάτι που δεν πρέπει να αμελήσετε είναι να επισκεφτείτε το Ρωμαϊκό αμφιθέατρο Ελ-Τζεμ. Είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της χώρας, ενώ καθώς θα το φωτογραφίζετε, πιθανόν να αναρωτηθείτε αν βρίσκεστε στην Τυνησία ή στη… Ρώμη! Το Amphitheatre of El Jem λοιπόν είναι ένα αρχαιολογικό μνημείο που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη Ελ Τζεμ (El Jem). Χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ., ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως μάχες, αθλητικοί αγώνες και θεατρικές παραστάσεις. Είχε την κλασική κατασκευή των αρχαίων αμφιθεάτρων, με στρογγυλό σχήμα και σειρές κερκίδων γύρω από την αρένα. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Ναι, θεωρείται το «μικρό Κολοσσαίο» της Τυνησίας.

Ένας άλλος πολύ δημοφιλής προορισμός στην Τυνησία είναι το Βερβερικό χωριό Ματμάτα (Matmata), με τις τρώγλες του 6ου αι., οι οποίες κατοικούνται μέχρι και σήμερα από τους τρωγλοδύτες. Σε ένα μεγάλο λάκκο κατέληγε η αυλή των σπιτιών που κυριολεκτικά βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι προστατεύονταν από τη ζέστη. Κατά την επίσκεψη σας θα σας δοθεί η δυνατότητα να δείτε από μέσα τον λιτό τρόπο ζωής τους, καθώς κάποιοι από αυτούς ανοίγουν τα σπίτια τους στο κοινό με αντάλλαγμα ένα μικρό αντίτιμο της αρεσκείας του. 

Τρώγλες στην Ματμάτα

Όπως ίσως ήδη αντιληφθήκατε αυτή η χώρα είναι μία χώρα εκπλήξεων και αντιθέσεων. Από τον πλούτο στην λιτότητα και σε κάποιες περιπτώσεις ανέχεια, από την έρημο και τις οάσεις, στα υπερλούξ ξενοδοχεία, από την ιστορία και τον πολιτισμό στα… εγκαταλελειμμένα σκηνικά του Star Wars. Και σε αυτό το τελευταίο θέλω να μείνω για λίγο. Οι σινεφίλ λοιπόν, είναι αλήθεια ότι κατά την επίσκεψη τους στην έρημο της Σαχάρας θα μπορέσουν να δουν από κοντά τα εγκαταλελειμμένα κινηματογραφικά σκηνικά της ταινίας «Ο πόλεμος των άστρων» (Star Wars). Όμως, το Star Wars δεν ήταν η μόνη ταινία που γυρίστηκε στην Τυνησία, αλλά και άλλα πολύ σημαντικά έργα του παγκόσμιου σινεμά, όπως «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», «Οι κυνηγοί της χαμένης Κιβωτού», οι «Πειρατές» του Ρ.Πολάνσκι, ο «Αγγλος ασθενής» κ.α.

Belvedere Rocks στο βάθος. Διακρίνεται λαξευμένο το κεφάλι του Abdulkacem Chebbi, τυνήσιου ποιητή

Ήρθε όμως επιτέλους η ώρα να μοιραστώ μαζί σας κάποια tips παρατηρήσεις που αφορούν στους κατοίκους της όμορφης και ιστορικά σημαντικής αυτής χώρας. Αρχικά, ο ντόπιος πληθυσμός της Τυνησίας είναι πολύ φιλικός και εξυπηρετικός! Στα μεγάλα ξενοδοχεία θα εκπλαγείτε με τις υπηρεσίες που θα σας προσφέρουν, σε πολύ προσιτές τιμές! Η βόλτα στη Μεδίνα και σε όλα αυτά τα καταστήματα με τα χαριτωμένα και πολύχρωμα προϊόντα θα σας ξυπνήσουν το ενδιαφέρον για αγορές. Να θυμάστε όμως ότι εκεί πρέπει να εφαρμόσετε τακτική. Κι αυτή η τακτική λέγεται παζάρι! Μην ξεχάσετε λοιπόν να τους παζαρεύετε κάθε φορά την τιμή που θα σας πουν! Έτσι έχουν μάθει, δε θα σας παρεξηγήσουν! Είναι μία φυσιολογική διαδικασία για αυτούς! Παζάρι λοιπόν και μάλιστα να κατεβάζετε αρκετά την αρχική τιμή!  

Κάτι άλλο που θα σας εντυπωσιάσει, ειδικά αν ανήκετε στο γυναικείο φύλο, είναι ότι κάποιοι Τυνήσιοι, ειδικά στις ερήμους, είναι εντυπωσιακά ωραίοι. Μας έμαθαν άραγε κάτι λάθος όταν μας πληροφορούσαν οι έρευνες ότι το συμπέρασμα έχει βγει και οι ωραίοι του κόσμου είναι οι Ιταλοί, οι Έλληνες και οι Σκανδιναβοί; Ποιοί είναι αυτοί οι πανύψηλοι μελαχρινοί, συχνά με πράσινα μάτια, άντρες με το στιβαρό παράστημα; Μήπως ανήκουν σε κάποια φυλή Βεδουίνων; Σε κάθε περίπτωση σίγουρα αποτελούν κι αυτοί με τη σειρά τους μία «όαση» για τα μάτια.

Τέλος, έχετε υπόψη σας ότι οι Τυνήσιοι αγαπούν ιδιαίτερα τις γυναίκες με το λευκό δέρμα και το φυσιολογικό προς επαρκές βάρος, γι΄ αυτό μην σας κάνει εντύπωση, ούτε να νιώσετε προσβεβλημένες, αν ζητήσει κάποιος ντόπιος από τον σύντροφό σας να σας ανταλλάξει με μερικές… καμήλες. Είναι πια για αυτούς ένας χιουμοριστικός τρόπος φλερτ, αν και δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αν συμφωνήσετε δεν θα θέλουν να προχωρήσουν στην… αγορά!!! (?) (ήταν άλλωστε έθιμο των ανατολικών χωρών ).

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος. Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με μερικά ακόμα πολύ αξιόλογα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφτείτε στην Τυνησία και είναι τα εξής:

  • Το Μουσείο Μπαρντό (Le Musee National du Bardo) στην Τύνιδα, στο οποίο θα μπορέσετε να θαυμάσετε τη σημαντική συλλογή με τα ψηφιδωτά.
  • Το Μεγάλο Τζαμί του Καϊρουάν και την πόλη Καϊουράντ, η οποία είναι η 4η πιο θρησκευτική πόλη στον κόσμο
  • Τα Ερείπια της Αρχαίας Καρχηδόνας, για να μπείτε στο κλίμα μίας περιοχής με λαμπρό παρελθόν.
  • Η Σους ή Σούσσα (Sousse), μίας από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Εκεί θα μπορέσετε να εξερευνηθείτε στην Μεδίνα της πόλης (Sousse Medina), αλλά και να επισκεφτείτε το Μέγα Τέμενος, τα αμυντικά τείχη κα.
  • Η παραθαλάσσια πόλη Μοναστίρ (Monastir) στην περιοχή Σαχέλ, στην οποία γεννήθηκε ο Χαμπίμπ Μπουργκίμπα (Habib Bourguiba) και στην οποία βρίσκεται το Μαυσωλείο του (δείτε φωτογραφία παραπάνω).
  • Η πολύ όμορφη και γραφική πόλη Σιντί Μπου Σαΐντ (Sidi Bou Said) που θα σας θυμίσει ελληνικό, κυκλαδίτικο νησί, μιας και το άσπρο – μπλε χρώμα κυριαρχεί στις κατοικίες της και τα καταστήματά της. Στην πόλη αυτή θα μπορέσετε να απολαύσετε τον καφέ σας στα υπαίθρια στέκια και να θαυμάσετε τις μικρές γκαλερί τέχνης κατά μήκος των πλακόστρωτων δρόμων.
  • Το Πορτ Ελ Καντάουι (Port El Kantaoui) που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα με το υπέροχο λιμάνι, στο οποίο αράζουν πλήθος σκαφών.
  • Το υπέροχο νησί Τζέρμπα (Djerba island), το οποίο οι Τυνήσιοι θεωρούν ότι είναι το νησί των Λωτοφάγων, από το οποίο πέρασε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του προς την Ιθάκη.
  • Οι τυνησιακές οάσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι οι Τοζέρ, η μεγαλύτερη όαση της Τυνησίας και η Ντουζ.
  • Η περιοχή με τους Belvedere Rocks

Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα τέτοιο ταξίδι. Αν δεν ακολουθείτε το πρόγραμμα ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, που εξ αρχής έχει οργανώσει τις διαδρομές σας, αυτά που σας συγκέντρωσα είναι κάποια από τα μέρη που αξίζει να ανακαλύψετε και να επισκεφτείτε. Δεν είναι βέβαια μόνο αυτά, ούτε θα τα επισκεφτείτε όλα, αλλά είναι κάποια από τα πιο σημαντικά.

Καλά να περάσετε…

Σχολιάστε